The awakening of pisco in Chile

Pablo Lacoste, Diego Jiménez, Paulette Aguilera, Bibiana Rendón, Amalia Castro, Natalia Soto

Abstract


This paper analyzes the historical antecedents of pisco (grape brandy) in Chile from unpublished original documents of the Archivo Nacional (National Archives) from the end of the 17th century to the beginning of the 18th century. This work also shows that during Spanish domination in the 17th century, the tradition of making brandy from grape wine using stills was consolidated in the northern Kingdom of Chile. In addition, a flow of brandy exports from the very early 18th century is demonstrated.

 

Este artículo examina los antecedentes históricos del pisco (aguardiente de uva), en Chile, a partir de documentos originales inéditos del Archivo Nacional, entre fines del siglo XVII y comienzos del XVIII. Se demuestra que, durante la dominación española, se consolidó la tradición de elaborar aguardiente a partir de vino de uva en el norte del Reino de Chile con el uso de alambiques en el siglo XVII. Además, se demuestra un flujo exportador de aguardiente desde comienzos del siglo XVIII.


Keywords


Appellation of origin, colonial wine-growing industry, distillates, grape brandy, pisco, aguardiente de uva, alambique, denominación de origen, industria vitivinícola colonial

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